Zawartość witaminy D ufortyfikowanego mleka i formuły dla niemowląt czesc 4

Ogólnie, stężenie witaminy D było raczej niższe w próbkach o niższej zawartości tłuszczu. FDA spekuluje, że może to wynikać z metody dodawania witaminy D, w której tłuszcz jest usuwany z mleka pełnego po dodaniu witaminy D, która jest rozpuszczalna w tłuszczu. W raporcie wezwano do poprawienia tego problemu; w przeciwnym razie FDA wprowadziłaby programy regulacyjne w celu zapewnienia zgodności. Nasze wyniki wyraźnie pokazują, że to ostrzeżenie nie zostało uwzględnione, ponieważ tylko 29 procent z 42 analizowanych próbek mleka zawierało 80 do 120 procent ilości witaminy D podanej na etykietach. Dziesięć procent próbek mleka i wszystkich próbek mieszanki dla niemowląt zawierało nadmierne ilości witaminy D, ale niektóre próbki mleka chudego nie zawierały wykrywalnej witaminy D. Brak krajowego programu monitorowania zawartości witaminy D w mleku ma poważne i kosztowne konsekwencje. Ponieważ Departament Zdrowia Publicznego w Massachusetts nie monitorował zawartości witaminy D w zaopatrzeniu państwa dwa razy w roku, zgodnie z wymogami prawa, nie potwierdzono umocnienia mleka z bardzo dużą ilością witaminy D w jednej mleczarni. Dlatego prawie 12 000 gospodarstw domowych było narażonych na nadmierne spożycie witaminy D, a kilka przypadków zatrucia witaminą D zostało zidentyfikowanych9.
Odwrotnie, brak witaminy D w mleku może ostatecznie mieć katastrofalne skutki zarówno dla dzieci, jak i dla osób starszych, które zależą od tego źródła pokarmu pod względem zapotrzebowania na witaminę D. Jeśli dzieci nie są narażone na działanie promieni słonecznych, są narażone na krzywicę. Osoby w podeszłym wieku nie tylko mają zmniejszoną zdolność do produkcji witaminy D w skórze, 15 ale są również bardziej narażone na światło słoneczne. Z tego powodu zależą od multiwitamin i mleka jako głównego źródła witaminy D. Kilka badań w Stanach Zjednoczonych sugeruje, że 30 do 40 procent pacjentów ze złamaniami w biodrze wykazuje niedobór witaminy D.16 17 18 Tak więc osoby starsze pijące mleko który nie zawiera witaminy D lub jest niedostatecznie wzbogacony w witaminę D, prawdopodobnie jest bardziej podatny na niedobór witaminy D, a zatem ma zwiększone ryzyko złamania bliższego końca kości udowej. Możliwość tę potwierdza niedawna obserwacja, że zdrowe kobiety po menopauzie z dziennymi dawkami witaminy D wynoszącymi jedynie 100 IU mogą zmniejszyć utratę masy w okresie zimowym poprzez zwiększenie spożycia witaminy D.19
W szczególności, gdy rozważa się wyniki Jacobusa i wsp. [9], wyniki tego badania wskazują na potrzebę znacznie większego testowania wszystkich produktów spożywczych zawierających witaminę D. Chociaż w przeszłości takie testy musiały być wykonywane z nieporęcznymi testami biologicznymi, dostępność stosunkowo proste i znacznie bardziej precyzyjne metody chromatograficzne, takie jak stosowane w naszym badaniu, znacznie ułatwiają częste testowanie. Nie ma już żadnego usprawiedliwienia dla regularnego monitorowania umocnienia witaminy D.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Obsługiwany częściowo przez dotacje (AG-04390 i AR-36963) z National Institutes of Health.
Jesteśmy wdzięczni dr Ellen Seely i dr Claire Jacobus za ich pomocne sugestie i panu Jayowi Bua, panu Frankowi Holick, pani Elizabeth Martin i pani Catherine St. Clair w celu uzyskania próbek mleka.
Author Affiliations
Z Laboratorium Badawczego Witaminy D, Skóry i Bone, Boston University School of Medicine i Boston City Hospital, 80 E. Concord St., M-1013, Boston, MA 02118, gdzie prośby o przedruk należy kierować do doktora Holicka.

[więcej w: eskulap mosina, pralka frania allegro, nowa lista leków dla seniorów ]