Zawartość witaminy D ufortyfikowanego mleka i formuły dla niemowląt

RICKETS nękał dzieci, które żyły w przemysłowych miastach Ameryki Północnej i Europy od XVII do XIX wieku. Na początku tego stulecia ponad 85 procent dzieci żyjących na tych obszarach cierpiało na krzywicę.1 Chociaż niektórzy lekarze stosowali olej z wątroby dorsza, aby wyleczyć tę kalającą chorobę, dopiero w początkach XX wieku Huldschinsky wykazał, że ekspozycja promieniowanie ultrafioletowe może wyleczyć krzywicę2, a Hess i Unger wykazali, że ekspozycja na światło słoneczne może wyleczyć chorobę.3 Obserwacje te dostarczyły kluczowego związku pomiędzy ekspozycją na światło słoneczne a normalnym rozwojem szkieletu. W 1924 r. Steenbock i Black4 oraz Hess i Weinstock5 niezależnie stwierdzili, że promieniowanie ultrafioletowe substancji żywnościowych ludzi i zwierząt, takich jak olej kukurydziany, żółtko jaja, mleko i karma dla szczurów, może nadawać im aktywność antyjasydową. Te nasienne obserwacje były impulsem do dodania prowitaminy D2 (ergosterolu) do mleka, a następnie do naświetlania promieniami ultrafioletowymi. Kiedy opracowano prosty sposób wytwarzania witaminy D, witaminę D dodano bezpośrednio do mleka. Ufortyfikowanie mleka w Europie i Ameryce Północnej spowodowało likwidację krzywicy jako poważnego problemu zdrowotnego u dzieci. W latach 40. i 50. XX wieku miało miejsce kilka sporadycznych wybuchów zatrucia witaminą D w Europie, które doprowadziły do zakazu umacniania żywności witaminą D i odradzaniem się krzywicy w Europie6, 7
W 1957 r. Rada ds. Żywności i Żywienia American Medical Association8 potwierdziła znaczenie mleka wzbogaconego witaminą D jako głównego środka zapobiegania krzywicy u dzieci. Rada zaleciła, aby mleko zawierało 400 IU (10 .g) na kwartę i aby zawartość witaminy D była mierzona co najmniej dwa razy w roku przez niezależne laboratorium. Niedawny raport o wysokim stężeniu witaminy D – ponad 500 razy więcej niż podano na etykiecie – w mleku z mleczarni w Massachusetts9 skłonił nas do ustalenia stężenia witaminy D w losowo wybranych próbkach mleka wzbogaconego w witaminę D oraz w preparacie dla niemowląt.
Metody
Kupiliśmy 42 pojemniki z mlekiem i 10 puszek odżywki dla niemowląt z supermarketów w pięciu stanach wschodnich. Obejmowały one 14 próbek mleka pełnego, 10 próbek mleka o zawartości tłuszczu 2%, 4 próbki mleka o zawartości tłuszczu 1% i 14 próbek mleka odtłuszczonego z 13 przetwórców mleka i 10 próbek różnych rodzajów niemowląt. formuła od 5 producentów. Wszystkie próbki zostały zakupione przed datą wygaśnięcia i przeanalizowane w ciągu 24 godzin od zakupu. Stężenie witaminy D oznaczono w 10 ml każdej próbki mleka zgodnie ze zmianami procedur Hollis10 i Chen i wsp. 11
Na każdą 10-ml próbkę dodano trytowaną witaminę D3 (cholekaliferol) (10 000 cpm, aktywność właściwa, 10 do 20 Ci na milimol, Amersham, Arlington Heights, IL) w 100 .l etanolu. Próbki doprowadzono do stanu równowagi w temperaturze pokojowej, po czym dodano 40 ml octanu etylu. Próbki wytrząsano i odwirowywano, a fazę organiczną (górną) usuwano. Wodną (dolną) fazę ekstrahowano dwukrotnie 40 ml octanu etylu. Fazy organiczne połączono, wysuszono w atmosferze azotu, ponownie rozpuszczono w 6 ml metanolu, umieszczono w -80 ° C na 10 minut, a następnie odwirowano.
[więcej w: rentgen zęba, nowa lista leków dla seniorów, badanie hcv cena ]